Ausztráliáról

Ausztráliában nyugodt, biztonságos és multikulturális környezetben tanulhatsz.

Népesség

Ausztrália a világ egyik legkevésbé sűrűn lakott országa. Az ország kis népességének az oka, hogy nagy, körülbelül 7,7millió négyzetkilométeres területtel rendelkezik.
Az ausztrálok a világ leginkább urbanizált emberei közé tartoznak. Például a lakosság több, mint 60 százaléka a nagyobb városokban él, és mintegy 20 százalékuk Sydneyben. Továbbá, az egyes államok és territóriumok lakosságának mintegy 80 százaléka a fővárosoktól 100 km-en belül él.

Hol tanulhatok Ausztráliában | Studyfferently | Newcastle
Nobbys Beach | Newcastle | NSW | Ausztrália

Multikulturalizmus

Az ausztrálok büszkék a barátságosságukra és a kulturális sokszínűségükre. A lakosság általában biztonságos, barátságos, kifinomult és harmonikus társadalomban él. Számos etnikai csoport képviselteti magát Ausztráliában, így a világ egyik kulturálisan legváltozatosabb országa.

Ausztrália sokszínűsége így írható le:

 • Az ausztrálok 25 százaléka egy másik országban született;
 • Az ausztrál lakosok negyedének az egyik szülője külföldön született;
 • Az ausztrál bevándorlók több, mint 140 országból származnak;
 • Az ausztrálok 2 százaléka Aboriginal és Torres Strait Islander származású.

Aboriginal & Torres Strait Islander emberek

Aboriginal & Torres Strait Islander emberek Ausztrália bennszülöttei, és úgy vélik, hogy a föld legősibb élő kultúrájával rendelkeznek. Az adatgyűjtés tudományos módszereinek – mint, például megfigyelés és kísérletezés – alkalmazásával 50 000 évig sikerült kultúrájukat fenntartaniuk. A kolonizáció előtti időkben Ausztráliát 250 országra bontották. Az Aboriginal és Torres Strait Islander emberek több, mint 500 nyelven beszéltek. Jelenleg, mintegy 650 ezer ausztrál őslakos és Torres Strait Islander lakos él Ausztráliában, akik kevesebb, mint 100 különböző nyelvet beszélnek.

A tudás és az információ megosztása szóbeli hagyományok, mint elbeszélések megosztása, tánc vagy szertartás útján történt. Fejlett megértésük van a tudományokról, mint a csillagászat, a fizika, a kémia, a környezeti tudomány, az állatvédelem és a gazdálkodás. Az égen megjelenő emu egy példa az aboriginalis és a nyugati csillagászatra. A Tejút sávjában április és május végéig megjelenik a mennyei Emu, ami a Kamilaroi őslakosok számára azt jelenti, hogy itt az ideje, hogy emu tojásokat gyűjtsenek az éléskamrájukba. Amikor júniusban eltűnik, az azt jelzi, hogy az emu tojások kikeltek, és már nem gyűjthetők össze.

Studyfferently
Melbourne | VIC | Ausztrália

Nyelvek

Bár az angol a hivatalos nyelv Ausztráliában, mégis több mint 200 különböző nyelven beszélnek az ausztrál emberek.

Érdekes adatok az ausztrál Statisztikai Hivatal honlapjáról:

 • Több, mint 3,1 millió ausztrál az angol nyelvtől eltérő nyelven beszél, ez 10 százalékos növekedést jelent a 2001-es adatokhoz képest;
 • 2006-ban több, mint 55 000 ausztrál beszél az otthonában őshonos nyelven, és
 • A teljes népesség mintegy 7 százaléka beszéli a hat leggyakrabban beszélt nyelvek egyikét (az angol nyelvtől eltérő).

Vallás

Ausztrália túlnyomórészt keresztény ország; azonban az összes vallás képviselteti magát az ausztrál társadalomban.

Ausztrália tiszteletben tartja az emberek szabadságát a vallásválasztás gyakorlására. A legtöbb nagyvárosban találhatók templomok, mecsetek és zsinagógák.

Biodiverzitás

Ausztráliában egyedülálló, jellegzetes növény- és állatvilág található. Ennek fő oka geológiai történetében keresendő. Kezdetben Ausztrália egy nagyobb kontinens része volt, de mintegy 40 millió évvel ezelőtt teljesen elkülönült, és elszigetelt kontinenssé vált.

E szétválasztás után, a földrész állatállományát az ausztrál környezethez legjobban illeszkedő nyálkahártyás emlősök uralják. Ausztrália egyike azon kevés helyeknek a Földön, ahol ilyen nagy számban élnek erszényes állatok, és az egyetlen két kloákás emlősfajta. Ez a két faunafajta a következőképpen magyarázható:

 • Az erszényes emlősök miután megszülik kicsinyeiket, az erszényükben hordják őket (kenguru, koala, wombat)
 • A kloákások rendjébe tartozó emlősök tojást raknak (kacsacsőrű emlős, hangyászsün)

Hosszú története ellenére Ausztrália biológiai sokfélesége drámaian megváltozott az elmúlt 200 évben. Mivel az európai telepesek számos ökoszisztémát radikálisan leegyszerűsítettek és széttagoltak. Emellett számos növény és állat került behozatalra a világ minden tájáról, ami komoly környezeti következményekkel járt. Erre példa a cukornád varangy is.

Természeti csodák

Ausztrália sziget-kontinens, és tájképe főként alacsony fennsíkokból áll, amelyeket több, határozott hegyvonulatok különítenek el. A Great Dividing Range a legrégebbi hegység, amely több ezer kilométer hosszan, Victoria állam közepétől indul és Észak Queenslandban végződik.

A trópusi északon fekvő táj esőerdőből áll, amely nagy kiterjedésű gyeplegelőkre vezet. Ezek végül a központi sivatagokban egyesülnek, amelyek a Szahara után a világ második legnagyobb kiterjedésű sivatagos területei. Ausztráliának ezt a részét Vörös Központnak nevezik, homokjának szokatlanul piros színének köszönhetően.

Három egyedülálló természeti csoda:

Nagy-korallzátony

A Nagy-korallzátony mintegy 2000 km hosszúságú, és Ausztrália északkeleti kontinentális talapzatán közel 35 millió hektár területen helyezkedik el. A Fraser-szigettől északra halad a Cape York csúcsáig, és számos élővilágot biztosít a tengeri élethez.

A zátony csodálatos búvárparadicsom, amely egy 2900 egyedi zátony-csoporttal, 71 korall-szigettel, 350 különböző korallfajjal és több mint 1500 halfajjal rendelkezik. Továbbá, jelentős tenyésztési alapot biztosít a hosszúszárnyú bálnák számára, valamint olyan veszélyeztetett fajok, mint például a dugongok és a teknősök etetéséhez.

Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park

Az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park Ausztrália központja, s 132.566 hektár területet borít. Az Anangu őslakosok tulajdonában van. Számos figyelemre méltó földtani és földrajzi sajátosságot tartalmaz, beleértve Uluru (Ayers Rock) és Kata Tjuta (az Olgas) látványos monolitjait.

A parkot a Parks Australia és az Anangu emberek közösen menedzselik. Uluru a vallási, kulturális, területi és gazdasági kapcsolatok középpontjában áll a nyugati sivatag őslakos népei között több ezer éve. 340 méter magas, a kerülete pedig 9,4 km.

Tjuta Kata azt jelenti, hogy „sok fej és sziklaalakzat, amely 36 meredek oldalú kupolából áll. Az Olga-hegy legmagasabb csúcsa 500 méter magas.

Délnyugati Nemzeti Park

Tazmánia szigetállama el van választva Ausztrália szárazföldjétől. A Tasmanian Wilderness a Világörökség része, és az egyik legnagyobb védelmi terület Ausztráliában. Tazmánia mintegy 20 százalékát (1,38 millió hektár) fedi le, és ez a három déli mérsékelt terület egyike a föld déli féltekén.

A terület minden geológiai időszak szikláit tartalmazza, és a növényi sokféleség fő központja. Huon fenyője, amely legfeljebb 2000 éves lehet, a világ egyik legidősebb fája. Továbbá számos olyan állatfaj is megtalálható itt, amely a szárazföldi Ausztráliában már kihalt.

Tanulj Ausztráliában!

Miért Ausztrália?

Az Ausztráliában tanulás előnyei

 • Az ausztrál törvények minden nemzetközi diák számára biztosítják a minőséget
 • Nemzetközi diákként és diákvízum tulajdonosaként bármely olyan intézményben tanulhatsz, mely regisztrálva van a CRICOS rendszerben
 • Mintegy 1,100 intézmény csaknem 22,000 kurzusa közül választhatsz