ELICOS - Angol nyelvű intenzív kurzusok a nemzetközi diákok számára

Az angol nyelvű intenzív kurzusok szektora számos lehetőséget kínál a nemzetközi diákoknak, hogy angolul tanuljanak. A megfelelő nyelvi szint elérése lehetővé teszi a diákok számára, hogy az ausztrál oktatási rendszer bármelyik szektorában tovább folytathassák tanulmányaikat (például OKJ-szakképzés vagy éppen felsőfokúképzés).

A tanfolyam széles skálája szinte végtelen. Mi a segítünk a megfelelő képzés kiválasztásában.

CTIC IELTS előkészítő | Sydney | Ausztrália
CTIC (Cass Training International College) - IELTS előkészítő | Sydney | Ausztrália

Az ELICOS nyelvtanfolyamok típusai

Ausztráliában mintegy 300 akkreditált ELICOS központ található. Ezeknek a jellemzői:

  • Ausztrália minden nagyobb városában és számos regionális településén megtalálhatók;
  • Magán vagy állami működtetésűek,
  • Önállóan, vagy valamelyik középiskolához, TAFE intézményhez vagy egyetemhez csatlakozva funkcionálnak,
  • Megtalálhatóak köztük kislétszámú, családias college-k, illetve nagyobb nemzetközi intézmények is.
Strathfield College | Sydney | Ausztrália
A Strathfield College diákjai | Sydney | Ausztrália

A tanfolyamok típusai

Az ELICOS szolgáltatóknak és az idetartozó tanfolyamoknak gondos minőségbiztosítási előírást kell követniük. Ez körülírja a tanárok minimális képzettségét, az osztályméreteket, a létesítmények típusait és a heti tanórák számát.

Ausztrália nemzeti szabályozásokkal biztosítja a nemzetközi diákok magas színvonalú angol nyelv oktatását. A minőségi tanulás lehetőségét az National ELT Accreditation Scheme Limited (NEAS) és az English Australia (EA) szövetsége támogatja. Ezek az előírások a tanfolyam és az oktatási intézmények minőségét értékelik. Az angol nyelvű képzések nem tartoznak az AQF, az Ausztrál Képesítési Keretrendszer irányítása alá.

Ugyanakkor vannak, amelyek szakképzési továbbképzésként vannak regisztrálva az AQF rendszerén. Az akkreditáló testület jellege nem befolyásolhatja a diák oktatási tapasztalatának minőségét. Ausztrália az ELICOS kurzusok széles skáláját kínálja, amelyeknek célja, hogy igazodjanak a diákok változó igényeihez az angol nyelvtanulás területein.

A teljes munkaidőben töltött ELICOS kurzusok jellemzői:

  • általában minimum 4 maximum 48 hetes hosszúságúak,
  • Az angol nyelvet a kezdő szinttől a haladó szintig sajátíthatod el.
  • Az angol nyelvet intenzív, heti 20 órás képzésben tanulhatod.
  • A tanfolyamok kezdési dátuma általában rugalmas, így az év során bármikor beiratkozhatsz.
  • Az oktatás kis létszámú csoportokban folyik.

 

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy a diákok az angol nyelvi képzés sikeres befejezése után tanulmányaikat gyakran egy másik oktatási szektorban folytatják tovább. Így lehetőséged van egy ún. képzési csomag választására, amely az angol nyelvtanfolyam mellett egy vagy két szakképzést, vagy továbbképzést tartalmazhat. Maximum 3 képzésre jelentkezhetsz egyszerre. Előfordul, hogy ezeket a tanfolyamokat ugyanaz az intézmény hirdeti meg.

Az angol nyelvtanfolyamoknak öt fő kategóriája van, amelyeket nemzetközi diákok számára biztosítanak:

1. Általános angol
2. Felsőfokú angol (EAP)
3. Angol nyelvoktatás középiskolai tanulmányok előkészítéséhez
4. Nyelvvizsga előkészítő tanfolyamok
5. Speciális szakmai angol nyelvképzések (ESP)

Emellett egyes oktatási intézmények speciális tanfolyamokat dolgoztak ki a diákok igényeinek megfelelően; például olyan kurzusokra lehet jelentkezni, amelyek középpontjában speciális üzleti angol nyelv vagy az ún. Study Tour programok állnak (ezek a programok általában az angol nyelvtanulást más tevékenységekkel kombinálják, például utazási vagy sporttevékenységekkel).

Ausztrál nyelvtanfolyam Sydneyben

Angol nyelv, mint második nyelv (ESL)

Az ausztrál iskolarendszer jól felkészült a nemzetközi diákok integrálására. Az oktatóknak nagy gyakorlatuk van a különböző kulturális háttérrel rendelkező diákok tanulási igényeinek kezelésében.

Az ESL programokat a nemzetközi diákok számára tervezték, hogy megkönnyítsék az ausztrál iskolarendszerbe való beilleszkedést, továbbá hogy javítsák a diák angol nyelvi fejlődését. Az ESL-programok mind az általános (public school), mind a középiskolákban (high school) elérhetőek azok számára, akiknek nem az angol az anyanyelve. A The types of ESL students kezdetű mondat helyett: This program is designed to pay special attention to learning English for newly arrived children while learning about the habits and culture of the Australian education system. Ezt a programot úgy tervezték, hogy különös figyelmet szenteljenek az újonnan érkezett gyerekek angol nyelvtanulására, miközben megismerkednek az ausztrál oktatási rendszer szokásaival, kultúrájával.
Az ESL program támogatásával a diákok felkészülnek az iskolai tanulmányaikra. Továbbá, a diákok folyamatos nyelvi támogatási programot kapnak, miután megkezdték hivatalos tanulmányaikat.

Education system

Kérdésed van az ELICOS vagy az ESL programokkal kapcsolatban?