Szakiskolák

Ausztráliában igen sok szakképzést nyújtó oktatási intézmény van. Ezek mindegyikére jellemző, hogy a tanmenet nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati tudás megszerzésére és elmélyítésére.

Az ausztrál szakképzési szektor a munkaadók igényei alapján, a kormányzattal együttműködésben alakítja ki a szakképzések palettáját, ahol így a legkülönbözőbb tematikájú, a munkaerőpiacon hasznosítható tudást adó képzések találhatóak meg.

A szakképzések esetében gyakori, hogy a tanulók gyakorlati tapasztalatot szereznek valódi munkahelyeken, a képzés tematikájába ágyazva.

Australian College of Dance | Sydney
Szerezz tánctanári képesítést az Australian College of Dance intézményében

Szakiskolák – VET

Az Ausztrália valamennyi államában megtalálható szakiskolák (VET) lényege, hogy olyan területeken biztosít képzést, ahol nincs szükség egyetemi, illetve főiskolai képzettségre. A képesítés birtokában munkavállalásra és felsőfokú tanulmányok megkezdésére is lehetőség adódik.

A képzés időtartama akár két éves is lehet, a képzési központok között pedig átjárás biztosított.

Az oktatás minősége Ausztráliában törvényileg (ESOS – Education Services for Overseas Students Act) garantált. Csak a kormányzat által megfelelőnek ítélt iskolák ajánlhatnak kurzusokat külföldi diákoknak.

Végzettség Időtartam
Certificate I 3-6 hónap
Certifciate II 6-12 hónap
Certificate III 6-12 hónap
Certificate IV 1 év
Diploma 1 2 év
Advanced Diploma 2 2.5 év
Vocational Graduate Certificate 6 hónap
Vocational Graduate Diploma 1 1.5 év

Szakiskolák – TAFE

A VET szakiskolái mellett Ausztráliában igen elterjedtek a “TAFE” intézmények, melyek főként felsőfokú szakképesítést adnak számos területen, mint például: business, pénzügy, vendéglátás, turizmus, építés és gépészet, vizuális művészetek, információs technológia.

Business Administration
Business Administration
A “TAFE” Ausztrália egyik legelismertebb oktatási intézményi rendszere szerte az országban

A TAFE intézmények az állam, illetve terület meghatározása alapján lehetnek „college”-k vagy ún. institutions. Az ausztrál oktatási rendszer egyik alapját képezik. Ezen TAFE intézmények gyakran rendelkeznek több oktatási helyszínnel és központtal. A TAFE intézmények üzemeltetői és fenntartói a különböző állami, vagy tartományi kormányzatok. Ezzel ellentétben az egyetemek elsősorban szövetségi kormány által vannak fenntartva és az állami kormányzat tulajdonát képezik.

Ezen intézmények túlnyomórészt felsőoktatási szintű képzést biztosítanak és számos felsőoktatási intézmény beszámítja diákja korábban, egy TAFE intézményben megszerzett kreditjeit. Az oktatás egy adott területen több szinten folyik, kezdve a Certificate I.-től az Advance Diplomáig. A Certificate-ek általában néhány hónapos képzést nyújtanak, az Advance Diplomáig való eljutás általában két évbe telik, csak úgy, mint a VET képzés esetében. Tehát bár az Advance Diploma megszerzésének időtartama két évbe is beletelik, később az egyetemen ez az idő megtérülhet.

Legnépszerűbb képzések:
  • Business
  • Marketing
  • Management
  • Autószerelő
  • Óvónő
  • Fodrász
  • Könyvelés
  • IT
  • Fogtechnika

A képzések árai, az intézménytől, kurzustól és helyszíntől függően változnak.

Az alap üzleti képzések 2500 AUD / szemeszter áron indulnak, míg a komolyabb képzések szemeszterenként 5000 AUD-ba kerülnek.

A TAFE iskolák, bár állami támogatásban is részesülnek, magániskoláknak számítanak.

Segítségünkkel a színes szakképzési palettáról sikerül majd megtalálnod a számodra megfelelőt.

Oktatási rendszer

[/vc_column]